VAŽNO POJAŠNJENJE: Pružanje ugostiteljskih usluga u domaćinstvu – korištenje pomoćnih kreveta

Poštovani iznajmljivači ,


u nastavku donosimo pojašnjenje Upravnog odjela za turizam i pomorstvo SDŽ-e u vezi s mogućnosti korištenja pomoćnih kreveta sukladno novom Zakonu o turističkoj pristojbi (NN 52/19).
Izmjenama Zakon o turističkoj pristojbi („Narodne novine“ 52/19) je propisano da osobe koje pružaju ugostiteljske usluge u domaćinstvu plaćaju godišnji paušalni iznos turističke pristojbe za svaki krevet (glavni i pomoćni).


Osnovno što trebate utvrditi je da li su u Vašem slučaju pomoćni kreveti navedeni u izreci ili u obrazloženju rješenja o odobrenju za pružanje ugostiteljskih usluga u domaćinstvu, tj. da li ste registrirani za pružanje usluga u domaćinstvu prije 01.09.2007. ili nakon navedenog datuma.


U slučaju da su pomoćni kreveti navedeni u izreci rješenja (registrirani prije 01.09.2007.) nastavljate koristiti pomoćne krevete i plaćate za njih godišnji paušalni iznos turističke pristojbe, dok pomoćne krevete navedene u obrazloženju rješenja (registrirani nakon 01.09.2007.) morate ili prestati koristiti ili podnijeti novi zahtjev za izmjenom Vašeg rješenja UPRAVNOM ODJELU ZA TURIZAM I POMORSTVO (BIVŠI URED DRŽAVNE UPRAVE).


U prilozima koje Vam dostavljamo možete vidjeti primjer izreke i obrazloženja rješenja, te preuzeti obrasce Zahtjev i Izjava koje je u slučaju da želite koristiti pomoćne krevete navedene u obrazloženju rješenja potrebno predati Upravnom odjelu za turizam i pomorstvo (Obala Kralja Tomislava 1, Makarska).TZG Makarska