Dani Dalmatinskog pršuta i vina

OVOG VIKENDA DANI DALMATINSKOG PRŠUTA I VINA
ETNO SELO KOKORIĆI, VRGORAC, 09.06.2017. -  11.06.2017.


Pozivamo vas na trodnevni eno-gastro festival „Dani Dalmatinskog pršuta i vina“ koji će se i ove godine održati u ruralnom ambijentu  Etno sela Kokorići, Vrgorac od petka 09. lipnja do nedjelje 11. lipnja u organizaciji Turističke zajednice grada Vrgorca te pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede RH i Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta RH.

U autentičnom doživljaju dalmatinskog ambijenta Etno sela Kokorići, začinjeni pršutom, vinom i ostalim domaćim proizvodima, puni ritma i sadržaja Dani Dalmatinskog pršuta i vina uključuju raznoliku sajamsku ponudu te bogat folklorni i zabavni program kojega će ove godine posebno začiniti hrvatski top chefovi i majstori kuhinje STEVO KARAPANDŽA I ŽELJKO NEVEN BREMEC.

Kroz tri dana programa koji započinje od 19 sati predstavit će se preko 30 izlagača pršutara i vinara, ali i ostali proizvođači domaćih proizvoda i rukotvorina uz raznovrsnu zabavu te zanimljiva gostovanja. Tako će u petak feštu začiniti „Ribarska večer u Zagori“,  koja se održava u suradnji udruženja obrtnika Kaštela i Vrgorca, u subotu u kulinarskom showu „Okusi Zagore“ vrhunski kuhari Stevo Karapandža i Željko Neven Bremec spajaju jela s dalmatinskim pršutom i vrgorskim autohtonim vinima Zlatarica i Trnak, dok u nedjelju slijedi provod uz lovačku kuhinju i sommelierski show „Okusi Zagore“ kada će sommelier Daniel Čečavac predstaviti autohtone sorte vrgorskog vinogorja Zlatarica, Trnak i Plavka.

Ovogodišnji Dani Dalmatinskog pršuta i vina održavaju se pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede RH te Ministarstva gospodarstava, poduzetništva i obrta RH  te uz potporu Grada Vrgorca i MI Braća Pivac.

„Dani Dalmatinskog pršuta i vina“ su eno gastro manifestacija izložbeno-prodajnog karaktera koja ima za cilj promovirati i poticati proizvodnju pršuta, vina, kao i svih ostalih domaćih autohtonih proizvoda obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava i proizvođača te doprinijeti promicanju prirodnih gastro-enoloških, kulturnih, tradicijskih i ostalih vrijednosti vrgorskog kraja, zaobalja i cijele Dalmatinske zagore. Turistička zajednica grada Vrgorca prošle je godine pokrenula ovaj eno gastro festival kao centralnu manifestaciju projekta „VRGORAC, GRAD DALMATINSKOG PRŠUTA I VINA“. Naime, kako se uz Mesnu Industriju Braća Pivac, manje registrirane sušare kao i privatne sušione pršuta kojima obiluje vrgorski kraj na tržište Hrvatske iz Vrgorca plasira više od polovice ukupne hrvatske proizvodnje Dalmatinskog pršuta, delikatese koja je ove godine dobila i EU zaštitu zemljopisnog porijekla, dok je u vrgorskim poljima Jezero, Rastok i Bunina zasađeno preko 10 milijuna čokota loze, što nas čini jedim od najvećih vinogorja u Hrvatskoj, Gradsko vijeće Grada Vrgorca donijelo je Deklaraciju kojom je Vrgorac i službeno proglašen GRADOM DALMATINSKOG PRŠUTA I VINA.

 
PROGRAM


PRVI DAN - 09.06.2017. petak

·         19:00 - 24:00 Degustacija pršuta, tradicionalnih suhomesnatih proizvoda i vina te ostalih domaćih proizvoda

·         19:30 Folklorni program uz tradicionalne plesove i pjesme

·         20:00 „RIBARSKA VEČER U ZAGORI“ – Kulinarski show u suradnji udruženja obrtnika Kaštela i Vrgorca

·         21:00 - 23:00 Zabavni program uz glazbu uživo

 

DRUGI DAN - 10.06.2017. subota


·         19:00 - 24:00 Degustacija pršuta, tradicionalnih suhomesnatih proizvoda i vina te ostalih domaćih proizvoda

·         19:30 Folklorni program uz tradicionalne plesove i pjesme

·         20:00 KULINARSKI SHOW „OKUSI ZAGORE“ – hrvatski top chefovi i majstori kuhinje STEVO KARAPANDŽA i ŽELJKO NEVEN BREMEC vode vas kroz okuse Vrgorca te spajaju jela s Dalmatinskim pršutom i vrgorskim autohtonim vinima Zlatarica i Trnak

·         21:00 Nagradno natjecanje u rezanju pršuta

·         21:30 Zabavni program glazbu uživo

 

TREĆI DAN - 11.06.2017. nedjelja

·         19:00 - 24:00 Degustacija pršuta, tradicionalnih suhomesnatih proizvoda i vina te ostalih domaćih proizvoda

·         19:30 Folklorni program uz tradicionalne plesove i pjesme

·         20:00 „LOVAČKA VEČER“ – Kulinarski show u suradnji s Lovačkom udrugom

·         21:00 SOMMELIERSKI SHOW „OKUSI ZAGORE“ - sommelier Daniel Čečavac upoznaje vas s autohtonim sortama vrgorskog vinogorja Zlatarica, Trnak i Plavka

·        21.30 Zabavni program uz glazbu uživo


TZ GRADA VRGORCA