Adventure outdoor

Ako ste željni avantura, ljubitelj ste sporta i prirode, onda je Makarska – obgrljena prirodom pravi izbor za vas. Svojim smještajem između dva poluotoka, Sv. Petra i Osejave, te planinom Biokovo koja joj čuva leđa, nudi prekrasne šetnje kroz prirodu ili pak šetnju do drugog najvećeg vrha u Republici Hrvatskoj. Ako se niste pronašli ni u jednom od ovih sportova, možda je za vas ipak penjanje po stijenama starim tisućama godina, ili biste se možda htjeli iskušati u spuštanju u jame,sve vam to nudi Makarska – zagrljena prirodom.

 

Biciklizam

Ova aktivnost će vas u cijelosti zaokupiti i jedino što će vam preostati je da u potpunosti zaljubite u Makarsku. Vožnja biciklom na području Makarske i Makarske rivijere moguća je tijekom cijele godine zbog izuzetno povoljnih vremenskih prilika, a osobito je ugodna u jesen i proljeće.U uredu Turističke zajednice na adresi Obala Kralja Tomislava 16 na raspolaganju su karte koje sadrže biciklističke staze na području Makarske rivijere. Sve staze možete pregledati i preuzeti karte staza u raznim formatima na linku: www.dalmatia-bike.com

Alp ste sportskog, a dakako i avanturističkog duha, savladajte neku od atraktivnih staza. Biciklistička staza Makarska tour obuhvaća područje oko grada Makarska. Staza započinje na rivi kraj hotela Miramare u smjeru zapada pokraj restorana Plaža do hotela Dalmacija, a onda uz samu obalu do Teniskog centra Makarska, gdje počinje makadamski dio šetnice tik uz plažu do predjela Cvitačka. Prije potoka skreće se prema Biokovu, odnosno prema magistralnoj cesti. Prelaskom na desnu stranu već smo u okruženju Veprica gdje se odmah na ulazu prije potoka desno odvaja staza koja s istočne strane brda prati potok uzvodno.

Single track s dvjema serpentinama dovodi nas do makadamskog dijela staze koja vodi do groblja u Velikom Brdu pa prelaskom asfaltnog puta Makarska – Veliko Brdo na makadamski put iznad Puharića. Iznad Batinića taj se put spaja s betoniranom cestom do Makra, gdje se lijevo uz groblje ide u selo i dalje seoskim putem tik uz rub planine prema istoku do zaseoka Mlinice. Pokraj izvora vode u Mlinicama, makadamskim putem slijedi blagi uspon do sela Kotišina. Od spomenika u selu staza ide asfaltnim putem do Botaničkog vrta uz spuštanje do crkve, nakon koje slijedi spoj s cestom Makarska – Vrgorac. Asfaltnim spustom do spoja s Jadranskom magistralom kod stanice za tehnički pregled staza vodi kroz Osejavu šumskom stazom do makarske rive.

 


 

Biokovo tour

Biokovo Tour - Uspon do najvišeg vrha planine Biokovo Sv. Jure, koji se nalazi na nadmorskoj visini od 1762 m, ulazi u kategoriju zahtjevne i teške staze. Prosječno vrijeme potrebno za stizanje do vrha Sv. Jure je tri sata, ali sve ovisi o fizičkoj spremnosti i dobi vozača. Vozačima se preporučuje da posjeduju sigurne i provjerene bicikle s punom opremom i dopunskom odjećom te svakako kacige. Staza ukupne dužine oko 30 km (u jednom smjeru) prolazi duž cijelog područja Biokovske ceste koja je ukupne dužine 23 km i predstavlja najvišu asfaltiranu cestu u Republici Hrvatskoj. Od Makarske do Tučepa pa sve do ulaska u Park prirode Biokovo vozi se cestom Makarska – Vrgorac (D 512). 

Asfaltna se traka u samom Parku sužava i za 5 km diže za gotovo 600 metara, što je prilično velik uspon. Od prijevoja Staza do Ravne Vlaške ima oko 4 km i samo 250 metara uspona, tako da je to prava prilagodba planinskim uvjetima. Dalje preko Lađane (1300 m) pa sve do Vošca (1422 m) ugodna je vožnja. Nakon malo više od 4 km slijedi napad na Svetog Juru, drugi najviši vrh u Republici Hrvatskoj. Uz malo odmora pred domom, ispod Sv. Jure, i preko serpentina uz fantastičan pogled stiže se na vrh Biokova.

Božanstveni spoj mora i planine, možete iskusiti po netaknutim dijelovima Biokova, i Osejave i Sv. Petra, planinarenje, brzim hodanjem ili  penjanjem. Posjetitelji mogu prema planinarsko-turističkoj karti na terenu obići preko 40 markiranih puteva i staza: Poučni ekološki put “Dr. fra Jure Radić” • Biokovska planinarska staza – BPS • Pristup s primorske strane – sjeverozapadni, središnji i jugoistočni dio Biokova • Pristup sa zagorske strane
 

Na osnovi svojih fizičkih sposobnosti i prema svojim željama, posjetitelji mogu birati lake, srednje teške i teške planinarske ture, kao i kombinaciju pješačkih tura s prijevozom. Penjalište za sportske penjače nalazi se blizu centra grada na poluotoku Osejava, odmah do mora. Na planini Biokovo koja nadvisuje Makarsku rivijeru pronađeno je i do sada istraženo 30 jama od kojih izdvajamo Amforu (Biokovo, 788 m). U Hrvatskoj djeluje HGSS (Hrvatska gorska služba spašavanja) koja je uvijek u pripravnosti u slučaju nezgode na planini. Vjerujemo da ćete i vi ponijeti nezaboravne trenutke s jedne od najljepših planina Hrvatske!

 

 

Tip-extreme

Tip-extreme

Adresa: Zadarska 46b
Kontakt: +385 98 910 5528
e-mail: info@tipextreme.hr
web: www.tipextreme.hr

"Ekstrem" - Alpinističko Speleološki Klub

"Ekstrem" - Alpinističko Speleološki Klub

Kontakt: +385 91 52 74 41

Planinarsko Društvo Biokovo

Planinarsko Društvo Biokovo

Adresa: Dalmatinska 4, pp. 75

Kontakt: +385 21 616 455

 

Budanko Travel

Budanko Travel

Adresa: Ante Starčevića 22
Kontakt: +385 99 827 0185
e-mail: info@budankotravel.com
Web: www.budankotravel.com

Safari Buggy Biokovo

Safari Buggy Biokovo

Adresa: Podspiline 51, Baška Voda
Kontakt: +385 92 271 5042
e-mailsafaribuggy@gmail.com
webhttp://www.safaribuggy.hr

Služba spašavanja

Hrvatska Gorska Služba Spašavanja

Hrvatska Gorska Služba Spašavanja

Tel: 112

 

Informacije o najmu i korištenju planinarskih kuća na Biokovu kao i sve druge informacije (planinarska kuća pod Sv.Jurom i planinarska kuća "Slobodan Ravlić" na Lokvi) možete dobiti svaki ponedjeljak od 20h do 21h na tel +385 21 616 455 ili na mobitele: +385 98 917 4234 (predsjednik Antiša Srzić), +385 98 265 679  i +385 91 7210011 (Tonći), +385 98 165 8483 (Stipe).