MUKE PO OSEJAVI

MUKE PO OSEJAVI

Najveća privatna investicija u turizmu krajem 20-tih godina minulog stoljeća, otvaranje je Hotela Osejava. Investitor dr Negrini, vodi prepiske s nadležnim uredima i gubi vrijeme zbog birokratskih komplikacija. Premda Općina gleda blagonaklono na projekt, upliće se ljubomora konkurencije i nerazjašnjeni računi. Već u početku prikupljanja dokumentacije tajnik gosp. Z., poznat po aferi zbog traženja mita pri izdavanju putovnica za Ameriku, upleo je svoje prste i u ovom slučaju. I dok ga iseljenici tuže da zbog dobivanja pasoša moraju donositi pršute i demežane prošeka, od Negrinija za potrebitu dokumentaciju traži složenije usluge. Na temelju iskaza svjedoka utvrđeno je da je gosp. Z.:'U pripitom stanju glasno dobacio dr Nerginiju na rivi –Uredite mi vašim vezama odvjetničku praksu za nećaka, ter ćete sve dozvole hitno imati!'

Kad je razotkrivena ucjena, pojavio se novi problem. Uz savjetničku pomoć općinskog tajnika, glavar sela Kotišina; Srzić, koji je s tajnikom višestruko rodbinski vezan, potražuje pravo sela na naplatu vađenja kamena za građevinske radove na novom objektu. Pri tome se poziva na katastarsko pravo Kotišine na Osejavu. I to je otplaćeno.

Nakon svih peripetija 'Osejava' je konačno otvorena u punom sjaju. U reklami za novi hotel stoji kako broji 45 najmodernije namještenih soba, dnevnu dostavu svježe hrane, bogatu vinoteku, vlastito kupalište i svekoliki izbor zabavnog života. U kontekstu novih imovinskih odnosa komunističke Jugoslavije, hotel je kasnije poklonjen makarskoj omladini. Tako stoji u darovnici s potpisom udove Negrini. Leži li iza toga zaista filantropija ili bezbolniji način odricanja od privatne imovine u novom sistemu, nije znano. Bila darovština iskrena ili iznuđena, za pretpostaviti je da je elegantnije pokloniti, nego čekati da ti se oduzme. No to je samo jedno od mišljenja i ne sudi o iskrenosti poklonjenog objekta.  Osejava je baš kao i danas, već odavno bila dijelom sukoba interesa i različitih prijepora.