TURIZAM I ĆUDOREĐE

TURIZAM I ĆUDOREĐE

U vezi moralnih izazova koje turizam donosi, posebno je zanimljiva peticija građana okupljenih oko 'ćudorednog društva protiv nemorala' s kraja 20-tih godina prošlog stoljeća. Njihovo negodovanje ubrzalo je donošenje 'Odredbe o ponašanju na kupalištima'. U oglasu stoji: 'Strogo se zabranjuje kretanje u kupališnim kostimima na javnim mjestima, cestama, obali i lokalima. Kretanje je dozvoljeno u kupališnim mantilima koji trebaju biti zakopčani. Svaki prekršaj bit će strogo kažnjen po redarstvenim pravilima kao javna sablazan.' Makarani i gosti nisu previše zabrinuti uredbom, pa se organiziraju natjecanja ljepotica plaže u kupaćim kostimima usred restauracija na Donjoj luci.

Dežurni čuvari javnog morala, posebno su skandalizirani grupom austrijskih nudista koje je primijetio nadlugar Andrijašević u redovnoj ophodnji Osejavom. Doznavši u kojem su pansionu smješteni, ogorčeni moralisti se okupljaju pred njihov odlazak u Nugal, te ih ispraćaju pogrdama i kletvama. Naturisti se nimalo ne uzbuđuju. Dapače propagiraju u vodiču 'Fuhrer durch Dalmatien', Makarsku kao raj za ljubitelje kupanja u kostimima Adama i Eve.
 

Objava Župnog ureda 30 godina kasnije, 1958., na sličnom je tragu. U kronologiji župe stoji ' Ove godine na vrhuncu ljeta bilo je i do 4700 gostiju. Sezona slabo djeluje na duhovni život grada. Sve je prožeto težnjom za golišavošću i zabavom. Čak su i domaće djevojčice počele izlaziti vani u kratkim hlačicama. Majke ih ne mogu kontrolirati, jer su zauzete podvorbom turista. Narodna vlast reagira, pa u Slobodnoj Dalmaciji uz prigodnu karikaturu izlazi i komentar: 'Iza napada makarskog župnika stoje opasne namjere. Crkva bi zaustavila razvoj turizma. Zar se naši ljudi nemaju pravo odmoriti nakon radne godine i okupati u svome moru. Baš kao i stranci koji ostavljaju lijepe pare.' Jesu li se danas pomirili konzervativni i liberalni stavovi? I ako nisu granica je sve elastičnija. Svemoćni je euro učinio svoje!