DOMAĆA SPIZA

TORTA MAKARANA

 

 

Ova torta je jedna od najprepoznatljiivijih slastica dalmatinske gastronomske tradicije. Recept za tortu je star više stoljeća, a ljubomorno se čuvao u plemićkim obiteljima. Nije ni čudo, jer su sastojci za tortu vrhunski, i svakako nisu bili dostupni običnome puku.
Danas, naravno, svi možemo uživati u delikatnom okusu badema torte Makarane. Nezaobilazna je na proslavama i svečanim događanjima, a nijedno vjenčanje nije potpuno bez nje. Za razliku od ostalih torti, Makarana se reže na rombove, a svaki komad je mala energetska bomba.

Svake godine u Makarskoj se održava natjecanje u pravljenu torte Makarane, a pobjeda je stvar prestiža i obiteljskog ponosa svakog natjecatelja. Natjecanje je otvorenog karaktera, a mnogobrojna publika je uvijek dobrodošla. Po završetku ocjenjivačkog dijela, svi prisutni se počaste ovom slasticom.
Glavni sastojak torte su bademi, zatim šećer i jaja, sva sila začina i aroma, a točni omjeri su tajna svake domaćice.

 

Bazni recept:

-Za tijesto

-150g oštrog brašna

-150g glatkog brašna

-20g šećera u prahu

-1 žličica soli

-150g maslaca

-1 jaje

-20ml maraschina


Za punjenje:

-650g badema

-10 jaja

-650g šećera

-30g pročišćenog maslaca

-1 naranča

-1 limun

-6ml arome vanilije

-60ml maraschina

 

 
BUZARA

Prema pravilima bontona, posjet restoranu nalaže korištenje pribora za jelo, ali kada govorimo o popularnom dalmatinskom jelu - buzari, korištenje pribora gotovo ne dolazi u obzir.

Riječ buzara (busara) dolazi kao mletačka posuđenica, a označavala je željeznu posudu s ručkom u kojoj su ribari pripremali jelo.

Temeljna podjela buzare je na crvenu i bijelu, a razlika se nalazi u dodavanju rajčice. Omjeri sastojaka uglavnom ovise o preferencijama kuhara.

Buzara se može raditi na više načina, dok je najpopularnija buzara sa škampima.

Najbolje je koristiti svježe škampe, a pojedinici ih ne ispiru u vodi, sve kako si se održao morski slani okus.

Priprema je jednostavna. U velikoj posudi zagrijati maslinovo ulje, pa pirjati kapulu dok ne uvene. Zatim dodati češnjak, pire od rajčiće i podliti vinom. Na kraju dodati peršin i svježe škampe. Dugo pirjanje (često i do sat vremena) temeljnog umaka ključ je dobre buzare, a drugi najvažniji moment je idealno tempiranje kuhanja škampi, školjaka ili drugih plodova mora, tako da se ne raskuhaju.

Kao prilog se najčešće dodaje skuhana pura,ali ukoliko niste fan pure, možete si skuhati mahunarke, bob, leću...

Nekada će i velika korpa kruha biti dovoljna kao prilog.

Nema sumnje da ćete uživati u ovom tradicionalnom dalmatinskom jelu.


 PAŠTICADA

Nevjerojatno je bogatstvo i raznovrsnost hrvatske kuhinje. U doslovno svakom dijelu naše zemlje pronaći ćete recepte koji su baš domaći, tipični, tradicionalni. A dalmacija nije nipošto iznimka u ovom pravilu.

Pašticada je vrhunsko jelo, spravljeno od govedine. Može se spremiti na milijun načina, ali najbolja pašticada se pravi od goveđeg frikandoa, crnog vina, suhih smokava, i s njokima.

Prvo se juneći but špikuje sa slaninom, bijelim lukom, mrkvom i klinčićima. But se zatim marinira u domaćoj vinskoj kvasini barem 36 sati – što duže, to bolje.

Kad je odležalo, meso se izvadi iz marinade, ocijedi, i naglo zaprži u vrelom loncu. Meso se izvadi u drugu teću, a na istoj masnoći pripremi povrće (mrkva, celer, petrusimul,kapula). Zatim se meso vrati u lonac. Posoliti, popapriti, uliti crno vino, prošek i pire od rajčice ili konšervu, te krčkati na laganoj vatri barem 3 sata. Pred kraj dodati začine (majčina dušica, lovor, origano, muškatni oraščić,..). Kad je skoro gotovo, meso se izreže na fete i zalije pasiranim umakom od kuhanja, te još jednom prokuha.