LEGENDE I PRIČE

LEGENDA O SVETOM JURI
 

Legenda kaže da je u blizini grada Silene postojalo jezero u kojem je živio zmaj. Zmaj je bio opasan i vječito gladan, pa su ga ljudi hranili, donoseći mu stalno janjce,ovce, telad i druge životinje. S vremenom je zmaj postajao sve pohlepniji, i zahtijevao više i više hrane, da bi na kraju počeo zahtijevati ljudske žrtve. Misleći da će ih žrtvovanje djevojaka i mladića spasiti veće nevolje, građani su pristali na zmajeve zahtjeve. Onaj tko je imao najmanje sreće, bio je prinesen kao žrtva zmaju, u zamjenu za razdoblje mira. Jednom prilikom, odluka je pala na kraljevu kćer. Dok je šetala u svoju sigurnu smrt, princeza sretne svetoga Juru. Čim je zmaj izašao iz jezera, sveti Jure ga probode kopljem u vrat i usmrti. Princeza se vrati u grad, a kralj u znak zahvalnosti prijeđe sa paganstva na kršćanstvo. 
Biokovo je najveća, najduža najljepša i najnemilosrdnija planina u Dalmaciji. Proteže se na 196 kvadratnih kilometara. Njen najviši vrh, sveti Jure, je 1762 metra nad morem, što ga čini drugim najvišim vrhom u Hrvatskoj, i najvišim na čitavoj Jadranskoj obali.
Na samom vrhu Biokova je crkvica posvećena sv. Juri, po kojem je i vrh dobio ime. Najstarija planinarska staza do svetog Jure (s južnu stranu planine) vodi iz sela Makar (229m/nm), preko planinske kuće Vošac (1422m/nm) do planinarske kuće ispod samog vrha sv. Jure (1594m/nm).
 

LJUBAVNI LOKOTI

Svi znamo za ljubavne lokote u Parizu, NewYorku, Moskvi, Dublinu,... Sad znate da postoje i u Makarskoj.
Niz lokota na poluotoku sv. Petar iz godine u godine postaje sve duži, a svoju ljubav ovdje zaključaju svi – i stari bračni parovi i mladenačke ljetne avanture. Taj mali komad željeza postaje spomenik ljubavi. Čak mu ni ruzina ne škodi.
Ni činjenica da su lokoti baš na poluotoku svetoga Petra nije slučajnost. Prema biblijskoj priči, sveti Petar u ruci drži ključeve raja. Dakle, zaključati svoju ljubav točno iza spomenika svetome Petru znači zašititi je u potpunosti. Nije čak važno niti kakav kraj ove ljubavne priče dožive. Bez obzira na trajanje, bile lijepe ili sa dramatičnim završetkom, svaka od njih je doživila svoj trenutak i zauvijek je zaključana na obali Makarske.
 

MAKARSKI GALEBOVI

Nebitno jesi starija žena, ili mlada cura. Pripremi se na invaziju. Mladi( ali i stariji!), zgodni, visoki i preplanuli momci će te salijetati baš kao galebovi. Sve za ljetnu avanturu.  Njima nije bitno jel ti momak kraj tebe, ili si došla sama, s roditeljima, ili s prijateljicama. Ako si tu, bit ćeš njihova, i začinit će ti ljeto. Ili barem tako misle.
 
Na sred rive u Makarskoj smjestio se spomenik jednom baš takvom tipu,Šimi, i njegovoj pratiteljici. Ako bolje pogledate, shvatit ćete da se curi sjaji si*a. Možda vas podsjeća na Grgura Ninskog. A možda i ne baš. 
Uglavnom, po istom principu, ako lagano stisnete desnu stranu grudi ovoj mladoj curi, pratit će vas ljubavna sreća. Feministice nek otkače. 
Bez ljutnje, u pitanju je dobronamjerna šala, domaća zafrkancija – spomenik koji će vas sa fotografija zauvijek podsjećati na ljetne ljubavi u najljepšoj zemlji na svijetu!
 

ODAKLE PUŠE

Ako je jugo, čut ćete „ubilo me jugo“. Ako je bura, ni to nije dobro, jer „odnese bura sve prid sobom“.
Dalmatinci su opsjednuti vjetrovima, i svaka najmanja promjena im smeta.
Pred jugo se more smiri, puše lagani povjetarac, a izmaglica se lagano diže iznad mora dok tlak zraka pada. Što duže puše, to su učinci juga gori.
Jugo je opasno i zaista utječe na raspoloženje i rad moždanih vijuga – čak do te mjere da se u Dubrovačkoj Republici za vrijeme juga nisu donosili nikakvi zakoni ili važne gradske odluke, a puhanje juga je čak bila i olakotna okolnost za, primjerice, ubojstvo. 
S druge strane, buru svi Dalmatinci vole. Ili, u najmanju ruku, poštuju.
Bura puše sa sjevera, donosi čisti zrak koji se s planina obrušava prema moru. Što je pad veći/strmiji, to je bura jača. Bura čisti sve pred sobom, diže posolicu iz mora u zrak, i ako je orkanska, bolje ne izlaziti. Bura ne oprašta. Ali nam zato daje domaće specijalitete, poput sira ili pršuta, koji bez bure ne bi imali ni pola onog prepoznatljivog dalmatinskog okusa.