O NOVINARSKIM OBJEDAMA I MARINIM SMOKVAMA

U dugom kontinuitetu koji već solidno premašuje stoljeće, Makarska je s turizmom na –ti. Kada bi neki nadobudni arheolog u budućnosti zagrebao po prošlosti, nijedna iskopina ne bi vjernije svjedočila o navadama predaka kao tonski zapis iz ljetnih mjeseci. Uz povike–Zimmer frei! Volne pokoje! ili  Affitiamo camere!, godinama su ponuditelji reklamirali svoje smještajne kapacitete. Na mulu dočekujući vapore, po kolodvoru kidnapirajući zbunjene goste i u surovom natezanju pred agencijama. Ponešto mirniju situaciju donijelo je suvremeno internetsko bukiranje, no i na sajtovima iznajmljivača znaju se voditi ratovi. Taktika lova na turiste samo se, diskretno našminkana, prenijela s ulice u virtualni prostor. 

Problemi ostaju isti. Poput panične utrke u traženju koncesija za trgovanje kurentnom robom. I dok se danas vuku veze za iznajmljivanje famoznih plažnih ležaljki, pred 90 se godina vodio ljuti boj oko proširivanja štandova za 'prodaju voća i ostale jestvene sitanrije'. Mare S., kupravenda s najbogatijom tolom, na tržnici smještenoj pri dnu Kačićeva trga, po zastupljenom odvjetniku odašilje žalbu vlastima. 'Ogorčena harangom koja se vodi protiv njenog obrta, moja stranka prosvjeduje zbog zabrane širenja ljetnog asortimana. Već joj godinama isti turisti navraćaju, diveći se voću koje nudi. Smatra da joj je velika šteta učinjena neistinitim napisom u splitskim novinama, autorice Vjerke Škurle u reportaži 'Marina smokva skuplja od zlata'. Povjerovavši u objede da cijena smokava ne odgovara kvaliteti, te kako ih moja stranka premazuje nekim sredstvom ne bi li ostale svježeg izgleda, vlasti joj brane širenje posla. Uz to joj i građanstvo dvosmisleno podvikuje na ulici –Mare kalaj cinu svojoj smokvi, ostarila je, neće ti je niko!' 

Iza svega zaista stoji pravi problem. Evidentirano je trovanje češke obitelji nakon konzumiranja Marinih smokava, zbog premaza opasnog kemijskog sastava. Po svemu sudeći, kontrolori  sanitarnih prilika, nikad nisu bili bez posla. O reportažama koje pokreću afere, znamo već sve.