Skip to content

GASTRONOMIJA

Makarska kuhinja odraz je duha i povijesti njezinog podneblja – skromna, ali bogata okusima, utemeljena na jednostavnim, svježim sastojcima i prenošenim receptima iz generacije u generaciju. U svakom tanjuru osjeća se povezanost s morem, Biokovom i prirodom koja okružuje grad, ali i s utjecajima mediteranske kulinarske baštine koji su kroz stoljeća oplemenjivali lokalnu trpezu.

Jedan od najslađih simbola makarske gastronomije svakako je torta Makarana – bogata, aromatična slastica spravljena prema tradicionalnom receptu, s bademima, aromama agruma i likera, pažljivo oblikovana i ukrašena, kako i priliči deliciji s dugom poviješću i posebnom emocijom.

U temelju makarske kuhinje oduvijek su bile skromne, ali pažljivo pripravljene namirnice – pretežno povrće i riba, dok se meso jelo rjeđe. S vremenom se kuhinja oplemenjivala, posebno pod utjecajem Mletaka, donoseći nove tehnike i okuse. Tako su lokalni gurmani, koristeći domaće sastojke i vlastitu maštovitost, stvorili posebnosti poput makarske pašticade – jedinstvene varijante tradicionalnog jela, različite od onih u susjednim gradovima.

Makarska danas ne samo da čuva, već i s ponosom pokazuje svoju bogatu gastronomsku i kulturnu baštinu, čineći je prepoznatljivim dijelom svog identiteta i atraktivnom pričom koju rado dijeli sa svijetom. Posjetite naše restorane i uživate u autentičnim okusima Makarske, gdje svaki obrok postaje nezaboravno iskustvo.