Makarska kuhinja

Premda su povijest grada pratila česta razdoblja gladi i oskudice, kada je uspjeh značio golo preživljavanje, makarska sklonost slasnoj i ukusnoj trpezi nikad nije nestala. U osnovi domaćeg prehrambenog repertoara bile su skromne i jednostavno pripravljene namirnice primorskog podneblja; povrće i riba, a rjeđe meso. Vremenom se način pripreme obogaćuje, posebno pod utjecajem Venecije. Osnovnim receptima lokalni sladokusci dodaju domaće namirnice, pa tako i nastaje primjerice, makarska pašticada, drugačija od one iz susjednih gradova.

Kultni makarski marendin, obrok pred objed, na sreću je oživljena tradicija predstavljena u istoimenoj manifestaciji.  Atraktivna za promociju turističke gastro ponude, ne nudi samo dobar tanjur, već i oživljava atmosferu Mediterana. Krunu makarske ponude slastica predstavlja svakako torta Makarana. Ova delicija nosi jedinstven pečat koji joj je osigurao uvrštenje u nematerijalna kulturna dobra i zaštićenu kulturnu baštinu. Uz domaće bademe i jaja, recept obiluje aromom Marsaschina, muškatnog oraščića i još poneke mirodije. Servirana po strogim tradicijskim pravilima, kušatelju nudi okus i priču o Makarskoj. Torta Makarana najuspješniji je nositelj makarskog imena i brand koji se sve uspješnije prepoznaje.