Makarska kuhinja

Prema tradicionalnom uzoru na negdašnje fjere, u posljednje je vrijeme uspješno oživjela ideja sajma domaćih proizvoda, posebno na dan Svetog Petra. Proizvodi domaćeg podneblja, maslinovo ulje, med,sir, suhe smokve, slane srdele, rakije s aromom bilja Biokova, te spiza i delicije s lokalnim pečatom, nude posjetiteljima dio autohtonog ozračja iz riznice domaće gastronomske baštine. Donedavno zaboravljeni, pa oživljeni sajmovi, jedna su od dobitnih kombinacija makarske turističke ponude. Uspješno prezentirana priča iz makarske pučke baštine razlog je popularnosti ovakvih manifestacija i velikog broja posjetitelja.

 

Premda su povijest grada pratila česta razdoblja gladi i oskudice, kada je uspjeh značio golo preživljavanje, makarska sklonost slasnoj i ukusnoj trpezi nikad nije nestala. U osnovi domaćeg prehrambenog repertoara bile su skromne i jednostavno pripravljene namirnice primorskog podneblja; povrće i riba, a rjeđe meso. Vremenom se način pripreme obogaćuje, posebno pod utjecajem Venecije. Osnovnim receptima lokalni sladokusci dodaju domaće namirnice, pa tako i nastaje primjerice, makarska pašticada, drugačija od one iz susjednih gradova.