Malakološki muzej

Makarski Malakološki muzej jedna je od najvrjednijih kulturnih ustanova, kako grada Makarske tako i cijele zemlje. Malakološki muzej Franjevačkog samostana utemeljio je 1963. godine dr. fra Jure Radić atraktivnom postavom školjkaša Jadrana i cijelog svijeta. Uz vrijednu i bogatu malakološku kolekciju, dr. fra Jure Radić sačuvao je i vrijedan herbarij bilja planine Biokovo i manje paleontološke kolekcije. Utemeljitelj muzeja bio je sin pomorca, koji se od djetinjstva zagledao u lice mora i njegove darove, a posebno školjke duž priobalja i otoka Hrvatske, pa tako i svijeta. Glavninu muzejskog fundusa u izložbenom dijelu čine školjke morskih puževa, školjkaša i po nekoliko primjeraka iz drugih razreda mekušaca, zatim koralja i mali broj drugih morskih vrsta. Osim školjaka iz našeg mora, u izložbenom su postavu školjke iz drugih mora i oceana: Havaja, Oceanije, Kalifornije, Kine, Japana, Kariba, Australije, Madagaskara, Tanzanije, Filipina, Indonezije, Crvenog mora, Antarktike i Koraljne barijere.

U muzeju se, također nalazi fosilna zbirka koja je nastala paralelno sa skupljanjem recentnih školjaka. U zbirci fosila su fosili amonita, rudista, mekušaca – puževa, školjkaša, ježinaca, koralja i algi. Većina ih je iz Srednje Dalmacije. U okruženju Muzeja je zbirka živog autohtonog bilja biokovskog područja. Zbirka u malom odražava cvjetno lice ovoga područja kroz svih dvanaest mjeseci. Stvara ugođaj oku i dah miomirisa i aroma. U sklopu Instituta ‘Planina i more’ prati se fenologija i ekološki čimbenici nekih vrsta, posebno rijetkih i endemičnih biljnih taksona. Uz odgojnu i obrazovnu poruku, zbirka je poticaj kako voljeti i čuvati biljne vrste svog područja, te kako bez puno materijalnih sredstava uzgajati autohtone biljke, što je i jeftinije nego strane, koje skupo plaćamo, a njihovo održavanje iziskuje puno truda (npr. uzgajanje engleske trave u toplom i suhom Mediteranu).

Posjetitelji muzeja su od dječje dobi do stogodišnjaka, različitih znanja i interesa, dolaze s različitih meridijana i paralela. Dive se građevnoj vještini mekušaca i dizajnu njihovih školjaka, bojama, oblicima, inspiriranim nazivima koje su im davali znanstvenici, geografskoj rasprostranjenosti, primjeni školjaka u svakodnevnom životu: kao hrana, nakit, novac, uljanice, likovni uzorci, sedefi, biseri… Oblici, strukture i boje školjaka, te miomirisi i boje autohtonog bilja oduševljavaju gotovo sve posjetitelje i potiču ih na upoznavanje, ljubav i očuvanje prirode i okoliša.Muzej je otvoren za javnost 30. travnja 1963. godine u starom dijelu Franjevačkog samostana koji je zaštićeni spomenik kulture. Iako sadrži više od 3000 primjeraka izloženih školjaka, u tom muzeju se mogu vidjeti ne samo školjke Jadranskog mora, već i brojne vrste tropskih i suptropskih mora, koje su i najprivlačnijih boja i oblika među svim školjkama.

Radno vrijeme:
Pon-sub: 10:00-19:00 h
Nedjelja: 10:00-13:00 h
Adresa:Franjevački put 1
tel: +385/21 611 256