Aktiviraj pristupačnost

Proslava Dana Hrvatske ratne mornarice u Makarskoj uz koncert Orkestra HRM-a i Klapu ,,Sveti Juraj”

U povodu Dana Hrvatske ratne mornarice Makarska će ove godine ugostiti Orkestar Hrvatske ratne mornarice i Klapu ,,Sveti Juraj” koji će koncert održati 18. rujna u Ljetnom kinu s početkom u 20,00 sati. Koncert će se održati sukladno epidemiološkim mjerama koje su na snazi, uz predočenje Covid potvrda na ulazu.


Uoči koncerta u Ljetom kinu, u akvatoriju gradske luke, od 19,00 sati, prvi put će se održati Ples drvenih brodica – Sekcije drvenih brodova PŠRD-a Arbun. U subotu 18. rujna, u jutarnjim satima, tradicionalno će biti održan protokolarni dio proslave u kojem će ove godine sudjelovati ratni brod DBM-82 Krka. U sklopu programa obilježavanja predstavnici Grada Makarske i HRM-a položit će vijence na Spomenik hrvatskom branitelju i kod Spomen-ploče pomorske bitke kod Makarske, a sa ratnog broda HRM-a i ove će se godine bacati vijenac u more za sve poginule hrvatske mornare. Ispred PŠRD-a Arbun u 10, 30 sati posjetitelji će moći pogledati izložbu Brodomaketarskog kluba ,,Leut”. Svoj obol proslavi i ove će godine dati JK Bura organizacije 26. po redu ,,Regate hrvatskih mornara”.

Proslava Dana Hrvatske ratne mornarice ima poseban značaj za Grad Makarsku jer je ovaj važni datum u hrvatskoj povijesti vezan upravo za naš grad – 18. rujna 887. u podnožju Biokova kod Makarske, u pomorskoj bitci nazvanoj ‘Mucules’, neretvanski gusari su Mlečanima nanijeli katastrofalan udarac porazivši njihovu vojsku na čelu s duždom Petrom Kandijanom. Nakon toga Mletačka Republika morala je plaćati danak u zlatu kako bi njezini brodovi mogli ploviti u miru. U spomen na tu važnu bitku u samostalnoj Hrvatskoj taj dan se slavi kao Dan Hrvatske ratne mornarice, a posebno svečarskim programom obilježava se u gradu Makarskoj koji je davne 887. bio poprište bitke.

Stoga Grad Makarska već godinama proslavu organizira u suradnji s Hrvatskom ratnom mornaricom čiji ratni brod tradicionalno 18. rujna uplovljava u makarsku gradsku luku i sastavni je dio protokolarnih događanja. S ciljem obogaćivanja turističke ponude u posezoni Grad Makarska i Turistička zajednica grada Makarske su 2013. započeli s organizacijom uprizorenja ove slavne bitke u gradskoj luci u kojoj je sudjelovalo i preko stotinu ljudi, glumaca i osoblja. Na žalost, kao i prošle godine, zbog epidemiološke situacije uprizorenje bitke nije moguće organizirati no, građani i gosti ipak neće ostati ”praznih ruku”.