TURISTIČKI I SANITARNI INSPEKTORI OD 01. SRPNJA KREĆU U INSPEKCIJSKI NADZOR PO JADRANU

Turistički i sanitarni inspektori Državnog inspektorata od 01. srpnja krenuti će s koordiniranim inspekcijskim nadzorima s ciljem utvrđivanja spremnosti za turističku sezonu, najavili su iz Državnog inspektorata.

 

Po prvi puta Državni inspektorat objavio je dokumente „Elementi kontrole u nadzoru“ u kojima je navedeno što će turistički i sanitarni inspektori nadzirati u koordiniranim inspekcijskim nadzorima.

 

Tako sada više neće biti zabune ili nedoumica, što se treba ispoštovati sukladno zakonu te što sve točno inspektori kontroliraju u inspekcijskom nadzoru. Napokon partnerski pristup, onako kako je logično i kako je oduvijek trebalo biti.

 

Inspekcijskim nadzorom bit će obuhvaćeno poslovanje ugostiteljskih objekata hotela, kampova te luka nautičkog turizma „marina, kao i ugostiteljskih objekata i pružatelja usluga u turizmu koji posluju u sklopu navedenih objekata.

 

Turistički inspektori će prvenstveno kontrolirati legalitet i ispunjavanje zakonskih obveza propisanih uvjetima za vrstu i kategoriju objekta (isticanje vrste i kategorije ugostiteljskog objekata, posebnog standarda i oznake kvalitete, radnog vremena, kućnog reda, cijena, normativna i sl.). 

 

S obzirom na to da je visoka razina općih higijenskih uvjeta i mjera za zaštitu pučanstva od zaraznih bolesti uz ponudu sigurne hrane i osiguranje posebnih sigurnosnih mjera važan preduvjet za kvalitetnu turističku ponudu turističkim inspektorima će se u nadzoru pridružiti sanitarni inspektori.

 

Oni će kontrolirati ispunjavanje zakonskih obveza iz područja sigurnosti hrane, vode, zaštite pučanstva od zaraznih bolesti i pridržavanje protuepidemioloških mjera i mjera socijalnog distanciranja u skladu s preporukama i uputama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, a kako bi se izbjegao rizik od zaraze od bolesti COVID-19 uzrokovane virusom SARS-CoV-2. 

 

Cilj ovih koordiniranih nadzora nikako nije kažnjavati već doprinijeti da ugostiteljski i turistički objekti hoteli, marine i kampovi budu maksimalno spremni za dolazak turista.“ istaknuo je glavni državni inspektor Andrija Mikulić.

 

Na području Republike Hrvatske posluje oko 764 hotela, 204 kampa i 61 luka nautičkog turizma. Najviše tih hotela, kampova i marina smješteno je u Dalmaciji, Primorju i Istri, a nadzorom će biti obuhvaćeni oni koji će tijekom ove sezone biti otvoreni za turiste. 

 

Elementi kontrole u nadzoru

 

Po prvi puta na internetskim stranicama Državnog inspektorata objavljen je i dokumentElementi kontrole u nadzoru “ u kojem je konkretno navedeno što će se nadzirati.

 

Koordinirani inspekcijski nadzori turističkih i sanitarnih inspektora Državnog inspektorata započet će 01. srpnja 2020. godine.

Hrturizam