Aktiviraj pristupačnost

USPRKOS ZATVORENIM VRATIMA NAJVEĆIH HOTELA TIJEKOM BOŽIĆNIH I NOVOGODIŠNJIH BLAGDANA U MAKARSKOJ OSTVARENO VIŠE NOĆENJA NEGO PRETHODNE GODINEOdlične rezultate i turističke trendove iz prošle godine potvrđuje i turistički promet ostvaren tijekom božićnih i novogodišnjih blagdana. Uz nikad bogatiji adventski program s gotovo svakodnevnim događanjima i sudjelovanje kako eminentnih estradnih imena tako i domaćih snaga  u navedenom je razdoblju, odnosno od 23. prosinca 2022. do 8. siječnja 2023. u Makarskoj boravilo gotovo 1.600 turista koji su ostvarili  6.546 noćenja što u odnosu na blagdane 2021./2022. predstavlja minimalan rast od 0,06 posto u noćenjima, ali uzimajući u obzir da za razliku od 2022. za doček 2023. nisu bila otvorena dva velika Makarska hotela (Valamar Meteor hotel i hotel Park) ovaj rezultat se može smatrati svojevrsnim podvigom poglavito obiteljskog smještaja, a navedeno još više dolazi do izražaja u odnosu na ostvareni turistički promet za vrijeme posljednjih pred pandemijskih blagdana 2019./2020. tijekom kojih je situacija s raspoloživim hotelskim smještajem bila relativno jednaka ovogodišnjoj, te je te godine 708 turista ostvarilo 1.591 noćenje što je gotovo 145 posto manje od ostvarenog za vrijeme ovogodišnjih blagdana.  
 

Pozitivni trendovi nastavljaju se i u siječnju u kojem je u odnosu na siječanj prethodne 2022. godine ostvareno 15 posto više dolazaka i gotovo 45 posto više turističkih noćenja dok je u odnosu na siječanj 2019. rast ostvarenog turističkog prometa još izraženiji.

Kako je već navedeno da su zbog ne poslovanja dva velika hotela za vrijeme blagdana u promatranom blagdanskom razdoblju najlošiji rezultati ostvareni kod ove vrste smještaja potrebno je istaknuti da je najveći rast ostvarenog turističkog prometa u apsolutnom iznosu zabilježen u obiteljskom smještaju (objekti u domaćinstvu) ili jednostavnije u relativnom iznosu u obiteljskom smještaju ostvareno je 150 posto više noćenja i 90 posto više turističkih dolazaka nego prethodnih blagdana (2021./2022.) što je u najvećoj mjeri kompenziralo nedostatak prometa u hotelskom smještaju.

Uz tradicionalno najbrojnije goste iz susjedne BIH koji su u navedenom razdoblju ostvarili najviše noćenja, više od 2 tisuće, još su od stranih turista najviše noćenja ostvarili Ukrajinci, više od tisuću i Nijemci četiri stotine noćenja, dok su domaći gosti u blagdanskom razdoblju ostvarili 763 turistička noćenja.