Okusi Makarske

U povijesti Makarske trgovina je zauzimala značajnu ulogu gospodarskog života. Dugu tradiciju trgovišta, posebnog onog solju i žitom, grad živo nastavlja i po odlasku Turaka. Uz dan Svetih Petra i Pavla, središnjim sajmenim događajem vremenom se istakao Sv. Lovre. I to ne bez razloga. Smrt Nikole Bijankovića, najpoznatijeg makarskog biskupa, izrodila je okupljanja štovatelja dana 10. kolovoza. Praktični kakvi jesu, Primorci su spojili sveto i profano, pa je u okupljanju velikog broja puka namirisana prilika za trgovinu. Kad bi obavili pobožnosti, krenuli bi trgovati. S trga pred katedralom i rive, suvremenici bilježe bogati asortiman proizvoda: živežne namirnice, rukotvorine i alatke te zaštitne znakove makarskih fjera i derneka, zemljana svirala i slastice.

Prema tradicionalnom uzoru na negdašnje fjere, u posljednje je vrijeme uspješno oživjela ideja sajma domaćih proizvoda, posebno na dan Svetog Petra. Proizvodi domaćeg podneblja, maslinovo ulje, med,sir, suhe smokve, slane srdele, rakije s aromom bilja Biokova, te spiza i delicije s lokalnim pečatom, nude posjetiteljima dio autohtonog ozračja iz riznice domaće gastronomske baštine. Donedavno zaboravljeni, pa oživljeni sajmovi, jedna su od dobitnih kombinacija makarske turističke ponude. Uspješno prezentirana priča iz makarske pučke baštine razlog je popularnosti ovakvih manifestacija i velikog broja posjetitelja.