Aktiviraj pristupačnost

Otoci (izleti brodom)

Brač

Brač

Iz Makarske možete trajektima Jadrolinije za pola sata stići na otok Brač, u mjesto Sumartin, a odatle vam se pružaju svakodnevne mogućnosti. Ako se bavite paraglidingom,brzo ćete stići na najviši vrh Brača, Vidovu goru (778 m), odakle se možete spuštati padobranom, samostalno ili organizirano posredovanjem turističkih agencija. Na Vidovoj gori lokalno stanovništvo bavi se stočarstvom te se nudi nadaleko poznata bračka janjetina i poznati specijalitet vitalac. Ako više volite biti čvrsto s nogama na zemlji, predlažemo vam da iz Sumartina krenete do Nerežišća, a odatle vam treba nekoliko sati hoda uskom i divljom cestom do pustinje Blaca. 

 

To su naselje sagradili u kamenoj stijeni svećenici iz Poljica bježeći pod najezdom Osmanlija. Pustinja Blaca neobičan je muzej sa samostanom, crkvom, gospodarskim kompleksom koji je već u ona vremena imao teleskop i bogatu biblioteku. Do Blace možete i iz Nerežišća dio puta i automobilom ,no do konačnog ishodišta ipak trebate hodati sat vremena. Na Braču se nalazi i najpoznatije ljetovalište Bol, s plažom Zlatni Rat koja je simbol hrvatskog turizma. Supetar i Sutivan također su poznata ljetovališta koja vrijedni posjetiti. Kulturna zbivanja organizirana su tijekom cijelog ljeta, a od muzeja svakako posjetite Muzej otoka Brača u selu Škripu u srcu otoka Brača.

 

Hvar

Hvar

Iz Makarske ćete, ako želite posjetiti otok Hvar,morati otići nešto južnije, do Drvenika,odakle vas trajekt vozi do Sućurja na otoku Hvaru. Tijekom ljetnih mjeseci svakodnevno se organiziraju ekskurzije koje iz Makarske vode na otok Hvar. Otok je nadaleko poznat po mjestima s ljekovitom klimom: grad Hvar na jugozapadnoj strani otoka, Jelsa na sjevernoj, Vrboska na središnjem dijelu sjeverne obale otoka te Stari Grad na sjeverozapadnom dijelu otoka Hvara. U gradu Hvaru tijekom sto ljetnih dana traje tradicionalna ljetna kulturna manifestacija, jedna od najstarijih na hrvatskoj obali,za vrijeme koje se na otvorenoj pozornici izmjenjuju glazbene,kazališne i folklorne predstave te koncerti u atriju franjevačkog samostana.