Aktiviraj pristupačnost

Parkovi

Posebno su atraktivni šumoviti parkovi na poluotocima Sveti Petar i Osejava, ugodni za posjetitelje, rekreativce i ljubitelje prirode s kojih se pruža prekrasan pogled na grad, pučinu i otoke te na Biokovo. Makarska kao prirodno zaštićena luka između Sv. Petra i Osejave je jedina takva luka između Cetine i Neretve, te je bila naseljena već u vrijeme Ilira.
Veliko Brdo, Puharići, Makar i podbiokovsko selo Kotišina su naselja iznad Makarske iz kojih su se stanovnici najvećim dijelom preselili u Makarsku.

Rijetki su ostali u naseljima, ali su mnogi obnovili svoje stare ili sagradili nove kuće. Ta živopisna naselja, s izvornom seoskom arhitekturom i prekrasnim vidicima na Makarsku, obalu i otoke, omiljena su izletišta.
Ako prilazimo gradu od Splita jadranskom turističkom cestom, kod vidikovca Kuk oko 20 km nadomak gradu, otvara se pogled preko šumovitog predjela Vepric, Cvitačka (Biloševac), dugih šljunčanih i pješčanih plaža sve do poluotoka Sveti Petar i rta Osejava koji štite gradsku luku.