Aktiviraj pristupačnost

Postupak kod pojave bolesti


Samoizolacija pozitivne osobe u trajanju od 10 dana.

Samoizolacija kontakt pozitivne osobe 14 dana(od zadnjeg kontakta).

Hrvatski državljani telefonski se javljaju nadležnom liječniku obiteljske medicine,

Strani državljani telefonski se javljaju teritorijalno nadležnom epidemiologu, NZJZ SDŽ epidemiolog: 091 151 2003,

Ambulanta DZ SDŽ, Doverska 2 Split: 021 669 264,

U slučaju po život ugrožavajućih simptoma poziva se hitna medicinska pomoć.

 

Strani gosti kojima je potvrđena COVID-19 bolest i strani gosti bliski kontakti oboljeloga od COVID-19 mogu se prije isteka izolacije vratiti u svoje države nakon konzultacije s javnozdravstvenim vlastima njihove zemlje porijekla putem IHR sustava (međunarodni zdravstveni propisi) i dogovora o načinu i financiranju njihova transporta u matične zemlje. Javni prijevoz nije dozvoljen.

 

U dogovoru s nadležnim liječnikom, domaćim gostima kod kojih je potvrđena bolest COVID19 s blagim simptomima ili koji nemaju simptome bolesti, preporučljivo je da se upute se u izolaciju u vlastitom smještaju (kod kuće), vlastitim prijevozom i bez korištenja javnog prijevoza. U tom slučaju daljnju skrb o oboljelom vodi njihov izabrani liječnik ili nadležni liječnik prema mjestu izolacije (u konzultaciji s nadležnim epidemiologom). 

Domaći gosti koji su kontakt s oboljelim idu kući u samoizolaciju o čemu dalje skrbi njihov izabrani liječnik  (u konzultaciji s nadležnim epidemiologom). 

 

Strani gost s potvrđenom COVID-19 bolešću čije zdravstveno stanje ne  zahtijeva hospitalizaciju i domaći gost s potvrđenom COVID-19 infekcijom koji nema uvjete za  izolaciju kod kuće treba se smjestiti u organizirani smještaj za izolaciju u zajednici, koji je predviđen za takve potrebe od strane lokalne samouprave, na način da se gosti premještaju u unaprijed pripremljeni objekt prikladan za boravak u izolaciji  (objekti određeni i opremljeni od lokalnog Kriznog stožera ili lokalne samouprave mogu biti apartmani, kuće, mobilne kućice, dormitoriji, itd) o čemu dalje skrbi nadležni liječnik za smještajni objekt (u konzultaciji s nadležnim epidemiologom). Isto vrijedi i za goste koji su bliski kontakti oboljeloga, a kojima je potrebno organizirati karantenu/samoizolaciju. 


* Troškove izolacije snose gosti nakon završetka izolacije. *

*  Širenje zaraze (nepridržavanjem mjera) je kazneno djelo i biti će procesuirano. *

*ENGLESKI*
*NJEMAČKI*
*POLJSKI*