Vrgorac

Vrgorac je gradić ljupko smješten na obroncima planine Matokit (lat. Monte Acutum, oštri vrh) koji u svojim njedrima skriva bogatu kulturnu baštinu i gastronomsko nasljeđe. Neraskidivo je vezan s Biokovom i svojim planinama, ali i neobično lijepim poljima Bunina, Rastok i Jezero stoga nigdje u ovom gradu, na strmim liticama oko njega i zelenim poljima u podnožju ne možete napraviti niti koraka, a da ne osjetite podrhtavanje vremena, tradicije i primamljivih mirisa i okusa Dalmacije.Prvi pisani dokument u kojem se imenom spominje Vrgorac tj. Vrhgolaz povelja je aragonskog kralja Alfonsa V. iz 1444./1445. godine koja ga navodi kao jedno od važnijih mjesta Gorske župe gdje su stolovale hrvatske plemićke obitelji Radivojević- Jurjević i Vlatković.Na ta vremena i danas podsjeća tvrđava Gradina, srednjovjekovna obrambena utvrda koja se izdiže kao kruna iznad grada dok se u podnožju razvila stara gradska jezgra, središnjica nekadašnje varoši. 

Kamene dalmatinske kuće daju joj mediteranski šarm koji danas krasi crkva Navještenja Blažene Djevice Marije s početka 20. stoljeća kao i turske kule iz 16. stojeća, svjetionici vremena, koje su i danas svojim smještajem, brojem i naglašenosti u naselju jedinstvene na ovom području. U tim kulama, koje su imale stambenu i obrambenu funkciju, živjeli su feudalci, turski begovi, mletački namještenici, serdari i kapetani, a bile su sigurna prenoćišta fratrima i putopiscima. U jednoj njih rodio se i živio bard hrvatske književnosti Augustin Tin Ujević. Na gradskom trgu Korzo nalazi se česma podignuta u čast varoši mjesto gdje su se okupljali mještani. Poseban ambijentalan ugođaj staroj jezgri grada daje Gradski park, perivoj iz 19. st. koji svojim kamenim stijenama izraslim u neponovljive oblike, prirodnim mediteranskim raslinjem i skrovitim stazama stvara savršenu harmoniju i jedinstvenu formu parkovne arhitekture u Dalmaciji.

Grad dalmatinskog pršuta i vina

Vrgorac je ovjenčan Deklaracijom kao Grad dalmatinskog pršuta i vina! Najveći su proizvođači Dalmatinskog pršuta u Hrvatskoj, a osim iznimno pogodne klime prožete mirisima Mediterana, aromatičnog bilja i zabiokovske bure koji daju jedinstven okus ovoj deliciji, bogatoj povijesti proizvodnje pršuta na vrgorskom području svjedoči i očuvana stoljetna tradicija soljenja, dimljenja i sušenja pršuta i ostalih suhomesnatih proizvoda kod malih obiteljskih sušara, ali i velikih proizvođača, kao i u kućnoj radinosti gdje se još i danas njeguju obiteljske recepture. Priča o vrgorskim vinima budi se u bogatim vinogorjima plodnih polja Rastoka, Bunine i Jezera gdje je zasađeno preko 10 milijuna čokota loze koje rađa grožđem vrhunske kvalitete dok se naša vina prepoznaju po osebujnom identitetu i specifičnim mirisima.

Dani dalmatinskog pršuta i vina

Etno-gastro festival koji slavi okuse tradicije, ruralnog ambijenta etno sela Kokorići i oduševljavajućeg krajolika vrgorskog kraja te pruža nezaboravan doživljaj začinjen dalmatinskom feštom i folklorom, pršutom, vinom, pancetom, sirom, ali i svim proizvodima vrgorskog podneblja, medom, voćem, povrćem te ukusnim domaćim specijalitetima.

Vrgoračke jagode

Znate li da se više od polovice ukupne proizvodnje jagoda u Hrvatskoj uzgaja u Vrgorcu? Brojne obitelji puno truda i ljubavi ulažu u sadnju i berbu jagoda na svojim vrtačama i malim poljima. U proljeće kada cijeli kraj zagrle mirisi i zvukovi s polja i poljanica, priroda otkriva svoju plodnu raskoš, krajem travnja, u svibnju i lipnju Vrgorac zamiriše nadaleko poznatim jagodama. Idealno je to vrijeme za posjetiti vrgorski kraj, ubrati slatke plodove svojom rukom, prošetati mnogobrojnim stazama polja i proplanaka, uživati u gastronomskim specijalitetima sezonske ponude i podijeliti radost s domaćinima.Jagoda je uvijek odraz same sredine i prirode u kojoj dozrijeva. Ovo je bajkovito područje u kojem se isprepliću južne i kontinentalne klime, idealna zemlja i najčistija voda. Sve je to je vrgoračka jagoda utkala u svoj okus i pretvorila u pravi slatki užitak.

Bikla

Turističku jesen tijekom rujna i listopada u Vrgorcu posebno obilježavaju „Dani bikle.“ U čast lozi i kozi spravlja se ova tradicionalna mješavina od crnog mladog nedozrelog vina i kozjeg mlijeka, krepkog okusa i ugodne ružičaste za koju mještani i danas tvrde da ima afrodizijačka svojstva.

Biklijada u Vrgorcu

Autentična turistička manifestacija održava se prve subote u listopadu. Puna ritma i sadržaja prepoznatljiva je po ružičastoj boji i večernjem sajmu koji uključuje degustaciju bikle, domaćih vina i proizvoda te raznovrsne gastronomske ponude uz bogat folklorni i zabavni program.

Gradski park, Vrgorac

Vrgorski je park prema svojoj strukturi i reljefnoj razvedenosti jedinstveni perivoj na ovim prostorima gdje su u centar mjesta dovedeni prepoznatljivi krški reljefi, stijene i vegetacija. Savršeni je predstavnik ideje pejzažnog parka 19. stoljeća koji su imali za cilj dovođenje prirode u grad.Gradski park izuzetna je prirodna cjelina. Kamene stijene izrasle u neponovljive oblike središta su oko kojih su razvedene šetnice. Tradicionalna mediteranska stabla kostele i lovori, škrape, vrtače, staze i stepenice tvore vrijedne arhitektonske sadržaje i posebnost parka kao jedinstvene forme parkovne arhitekture na Mediteranu. U ljetnim mjesecima najljepša je lokacija za mnoga kulturna događanja koncerte, predstave, predavanja.Park se formira na kraju 19. st. kada su završena skladišta duhana i zgrada za činovnike i otkup duhana. Oformljen je zahvaljujući razvoju Duhanske industrije i stanici duhanske trgovine za vrijeme Austro-ugarske koja je centar ove trgovine imala upravo u Vrgorcu.

Etno selo Kokorići

Poželite li ikad odmaknuti se od gradske buke, užurbanog života, pobjeći od svakodnevnih obaveza i odmoriti dušu i tijelo? Ako ste u potrazi za udobnim smještajem – kamenim kućama koje odišu jednostavnošću i tradicijom te svoj odmor zamišljate okruženi netaknutom prirodom, cvrkutom ptica i spokojem, tada je idealno mjesto za to posjetiti etno selo Kokoriće.Etno selo oaza je mira u prirodi gdje ćete se moći opustiti kao kod svoje kuće. Uz svježi zrak, moći ćete uživati u svim blagodatima domaćinove gostoljubivosti, vidjeti zanimljivu etno zbirku i uz nju se vratiti na kratko u neka prošla vremena, a uz domaće gastronomske specijalitete te vina iz konobe iskusit ćete neopisiv doživljaj i osjećaj zadovoljstva.

Veliki Godinj

Veliki Godinj, zaselak sela i župe Rašćane očuvani je biser i muzejski primjer pučke arhitekture i graditeljstva Vrgorske krajine i Dalmatinske zagore. Smješten na sjeverozapadnim obroncima Parka prirode Biokovo, skriven od pogleda u njedrima krša, Veliki Godinj i do današnjeg dana zadivljuje svojom arhitekturom i očuvanom tradicijom. Urbana gradnja kamenih kuća, popločane kamene ulice, kanali za odvod vode, izdvojeni stambeni smještaj od staja i prostora za vršidbu žita svjedoče o bogatom nasljeđu kulture življenja i sklada čovjeka s prirodom. Ruralna cjelina koja potječe od 18. stoljeća i ranije, obuhvaća zaseoke Veliki Godinj – Pavlinovići, Babulji – Bašići, Mali Godinj – Kovačevići od 2008. godine uvrštena je u registar kulturnih dobara RH, čime ovo mjesto odaje počast i divljenje njegovim graditeljima, njegujući stare tradicije i običaje.

Vrgorsko polje (jezero)

Vrgorsko polje, zelena oaza dalmatinskog krša kroz koju vijuga rječica Matica, danas je najveće vinogorje Republike Hrvatske s preko 13 milijuna čokota vinove loze i dom je jedinstvenim sortama poput Zlatarice vrgorske, Medne, Trnka i Plavke. Ovo polje je nekada uistinu bilo pravo jezero pa se njegov prastari naziv „Jezero“ i danas zadržao u govoru lokalnog stanovništva.

Vrgorsko gorje

Vrgorac nije samo bogatstvo svojih plodnih polja, već se sa svoja tri vrha s preko tisuću metara nadmorske visine u masivu Vrgorsko gorje svojom veličinom i visinom ističu Matokit (Sv Rok, 1062 m/nv), Mihovil (Sv. Mihovil, 1247 m/nv) i Šibenik (Veliki Šibenik, 1314 m/nv).Sam naziv Vrgorsko gorje prvi se put spominje se u putopisu Alberta Fortisa "Viaggio in Dalmazia" (hrv. "Put po Dalmaciji"), tiskanom 1774. u Veneciji, gdje stoji zapisano „Monte di Vergoraz“.

Ruralna ponuda

1. ETNO SELO KOKORIĆI
Adresa
: Zagrebačka 31
Kontakt:
+385 21 674 208
               
+385 98 264 955
e-mail:
info@hotelprvan.hr
Web:
http://hotelprvan.hr

2. OPG BOROVAC - SELJAČKO DOMAĆINSTVO BOROVAC
Adresa: Pod Matokitom 9
Kontakt: +385 98 965 34 92
Webhttps://web.facebook.com/Obiteljsko-Doma%C4%87instvo-Borovac-671540132911185/

3. VINA GAŠPAR
Kontakt: +385 92 285 8455
Adresa: Umčani 88
e-mail: gaspar.dario@gmail.com
Web: https://web.facebook.com/zlatnadalmacija/

4. PRŠUTANA MAJIĆ
Adresa: Zavojane 21 A
Kontakt: +385 21 609 117
             +385 91 4848 328
e-mail: info@prsutana-majic.com
Webhttps://prsutana-majic.com

5. OPG LADA RAKIĆ, IZLETIŠTE ANDRIJA, KOTEZI
Adresa: Kotezi 13
Kontakt: +385 21 674 912
              +385 98 477 636

6. OPG MARIO JOVIĆ- IZLETIŠTE MARIO
Adresa: Duge Njive 5
Kontakt: +385 91 5444 868

7. VINARIJA I KUŠAONICA PILAČ
Adresa: Fra Ivana Rožića 18
e-mail: +385 21 674 630
Web: http://www.vina-pilac.hr/

8. VINA FRANIĆ
Adresa: Vina 7
Kontakt: +385 91 763 9749
e-mail: wineryfranic@outlook.com
Webhttps://web.facebook.com/KrystalModus/