Biokovo

Sve što smo do sada napisali ne bi imalo svoj potpuni smisao da ne spomenemo Biokovo, planinu koja se zaštitnički proteže kilometrima iznad nas i pod čijim se moćnim nogama Makarska svila.
Tijekom povijesti u svom je krilu čuvala pučanstvo od napada s mora, a leđa podizala osvajačima s kopna. Danas je ona prirodni park, izletište s mnogim označenim planinarskim stazama, endemskim biljnim vrstama i bogatim životinjskim svijetom. Jedinstvena je suprotnost između gotovo dvije tisuće metara visoke snježna planine i pitomog priobalja.
Dovoljno Vam je pola sata vožnje uređenom cestom kroz prirodni park dok ne dosegnete visine s kojih je pogled na grad i okolne otoke neponovljiv.

Na Biokovo možete ići pješke ili s automobilom sve do samog vrha Sv. Jure odakle se s jedne strane vidi cijela Makarska rivijera sa otocima, a s druge strane Zagora i Hercegovina.
Ako idete pješke poželjno je dobro se prilagoditi vremenskim uvjetima i imati prikladnu obuću i odjeću te dosta vode.Uvijek informirajte nekog gdje ste pošli i kojim smjerom jer opreznosti nikad dosta, a dobro je ponijeti mobitel koji će vam poslužiti u slučaju opasnosti.
U Makarskoj djeluje HGSS (Hrvatska Gorska Služba Spašavanja) koja je uvijek u pripravnosti u slučaju nezgode na planini.
Vjerujemo da ćete i vi ponijeti nezaboravne trenutke s jedne od najljepših planina Hrvatske.

 


*Službena stranica parka prirode Biokovo*

Posebnosti

Biokovo je dio planinskog masiva Dinarida i kao takvo ima smjer pružanja SZ-JI. Građu u nižim dijelovima prema moru i na suprotnoj zagorskoj strani čine pretežito eocenske fliške naslage, dok su viši dijelovi oblikovani u mezozojskim karbonatnim sedimentnim stijenama.
Geologija Biokova ne može se promatrati samo u okviru granica Parka prirode, nego se mora sagledati sveobuhvatno i kompleksno. Krajem krede, prije otprilike 65 milijuna godina, započelo je sudaranje Afričke ploče s Euroazijskom. Sužavanje oceanskog prostora izazvalo je jake tektonske poremećaje, pri čemu su se horizontalni slojevi naborali, razlomili i izdignuli iznad površine mora, tvoreći planinske lance kao što su Alpe i Dinaridi, čiji je jedan dio Biokovo. Tako je praocean Tethys velikim dijelom nestao, a njegov je ostatak današnje Sredozemno more.

Klima na Biokovu je rezultat geografske širine, njegovog geografskog položaja u Dinarskim planinama, geološkog sastava, reljefa, nadmorske visine, ekspozicije izloženosti reljefa prema cirkulacijama zraka, vegetacijskog pokrivača i drugih faktora koji imaju znatnog utjecaja na mikroklimatske osobine ove planine. Na Biokovu je granica utjecaja dviju klima – mediteranske i kontinentalne, i to uvjetuje specifičnu klimu Biokova. Zračne mase s mora prodiru uz njegove primorske strane, preko grebena, površini i planinskih vrhova. Planinski vrhovi sa sjevera zadržavaju prodiranje hladnih masa iz unutrašnjosti kontinenta, ali isto tako i mediteranskih strujanja u unutrašnjost. Na Biokovu se sukobljavaju zračne mase s planine i mora. Tako sukobljavanje različitih zračnih masa izaziva česte promjene vremena, što u jesenjem periodu dovodi do izlučivanja kišnih i snježnih padavina, a u zimskom periodu do padanja snijega, koji se i u proljeće zadržava. Koliko je važan nagib, pravac pružanja i visina planinskih strana, toliko je važan i geološki sastav tla i pokrivenost vegetacijom. Šuma utječe kao vrsta regulatora padalina, vjetrova i topline. Sve su to faktori koji utječu na elemente mikroklime. U općim klimatskim karakteristikama treba istaknuti temperaturne inverzije, vertikalna strujanja i vjetrove fenskog tipa.

Zaštićene vrste

Tip-extreme

Tip-extreme

Adresa: Zadarska 46b
Kontakt: +385 98 910 5528
e-mail: info@tipextreme.hr
web: www.tipextreme.hr

"Ekstrem" - Alpinističko Speleološki Klub

"Ekstrem" - Alpinističko Speleološki Klub

Kontakt: +385 91 52 74 41

Planinarsko Društvo Biokovo

Planinarsko Društvo Biokovo

Adresa: Dalmatinska 4, pp. 75

Kontakt: +385 21 616 455

 

Budanko Travel

Budanko Travel

Adresa: Ante Starčevića 22
Kontakt: +385 99 827 0185
e-mail: info@budankotravel.com
Web: www.budankotravel.com

Safari Buggy Biokovo

Safari Buggy Biokovo

Adresa: Podspiline 51, Baška Voda
Kontakt: +385 92 271 5042
e-mailsafaribuggy@gmail.com
webhttp://www.safaribuggy.hr

Služba spašavanja

Hrvatska Gorska Služba Spašavanja

Hrvatska Gorska Služba Spašavanja

Tel: 112