Aktiviraj pristupačnost

Biokovo

Sve što smo do sada napisali ne bi imalo svoj potpuni smisao da ne spomenemo Biokovo, planinu koja se zaštitnički proteže kilometrima iznad nas i pod čijim se moćnim nogama Makarska svila.
Tijekom povijesti u svom je krilu čuvala pučanstvo od napada s mora, a leđa podizala osvajačima s kopna. Danas je ona prirodni park, izletište s mnogim označenim planinarskim stazama, endemskim biljnim vrstama i bogatim životinjskim svijetom. Jedinstvena je suprotnost između gotovo dvije tisuće metara visoke snježna planine i pitomog priobalja.
Dovoljno Vam je pola sata vožnje uređenom cestom kroz prirodni park dok ne dosegnete visine s kojih je pogled na grad i okolne otoke neponovljiv.

Na Biokovo možete ići pješke ili s automobilom sve do samog vrha Sv. Jure odakle se s jedne strane vidi cijela Makarska rivijera sa otocima, a s druge strane Zagora i Hercegovina.
Ako idete pješke poželjno je dobro se prilagoditi vremenskim uvjetima i imati prikladnu obuću i odjeću te dosta vode.Uvijek informirajte nekog gdje ste pošli i kojim smjerom jer opreznosti nikad dosta, a dobro je ponijeti mobitel koji će vam poslužiti u slučaju opasnosti.
U Makarskoj djeluje HGSS (Hrvatska Gorska Služba Spašavanja) koja je uvijek u pripravnosti u slučaju nezgode na planini.
Vjerujemo da ćete i vi ponijeti nezaboravne trenutke s jedne od najljepših planina Hrvatske.

 


*Službena stranica parka prirode Biokovo*

Posebnosti

Biokovo je dio planinskog masiva Dinarida i kao takvo ima smjer pružanja SZ-JI. Građu u nižim dijelovima prema moru i na suprotnoj zagorskoj strani čine pretežito eocenske fliške naslage, dok su viši dijelovi oblikovani u mezozojskim karbonatnim sedimentnim stijenama.
Geologija Biokova ne može se promatrati samo u okviru granica Parka prirode, nego se mora sagledati sveobuhvatno i kompleksno. Krajem krede, prije otprilike 65 milijuna godina, započelo je sudaranje Afričke ploče s Euroazijskom. Sužavanje oceanskog prostora izazvalo je jake tektonske poremećaje, pri čemu su se horizontalni slojevi naborali, razlomili i izdignuli iznad površine mora, tvoreći planinske lance kao što su Alpe i Dinaridi, čiji je jedan dio Biokovo. Tako je praocean Tethys velikim dijelom nestao, a njegov je ostatak današnje Sredozemno more.

Klima na Biokovu je rezultat geografske širine, njegovog geografskog položaja u Dinarskim planinama, geološkog sastava, reljefa, nadmorske visine, ekspozicije izloženosti reljefa prema cirkulacijama zraka, vegetacijskog pokrivača i drugih faktora koji imaju znatnog utjecaja na mikroklimatske osobine ove planine. Na Biokovu je granica utjecaja dviju klima – mediteranske i kontinentalne, i to uvjetuje specifičnu klimu Biokova. Zračne mase s mora prodiru uz njegove primorske strane, preko grebena, površini i planinskih vrhova. Planinski vrhovi sa sjevera zadržavaju prodiranje hladnih masa iz unutrašnjosti kontinenta, ali isto tako i mediteranskih strujanja u unutrašnjost. Na Biokovu se sukobljavaju zračne mase s planine i mora. Tako sukobljavanje različitih zračnih masa izaziva česte promjene vremena, što u jesenjem periodu dovodi do izlučivanja kišnih i snježnih padavina, a u zimskom periodu do padanja snijega, koji se i u proljeće zadržava. Koliko je važan nagib, pravac pružanja i visina planinskih strana, toliko je važan i geološki sastav tla i pokrivenost vegetacijom. Šuma utječe kao vrsta regulatora padalina, vjetrova i topline. Sve su to faktori koji utječu na elemente mikroklime. U općim klimatskim karakteristikama treba istaknuti temperaturne inverzije, vertikalna strujanja i vjetrove fenskog tipa.

Skywalk

Javna ustanova Park prirode Biokovo trenutačno provodi projekt naziva ‘Novi Adrion – Promicanje održivog korištenja prirodne baštine PP Biokovo’, koji se financira iz sredstava Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014 – 2020. s partnerima Makarska razvojna agencija MARA i Hrvatska gorska služba spašavanja – HGSS. Ukupna vrijednost projekta iznosi približno 34 milijuna kuna, od čega bespovratna sredstva iznose oko 27 milijuna kuna, a ostatak se financira sredstvima iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te vlastitim sredstvima korisnika i partnera. Projekt je započeo s provedbom u studenom 2016. godine, a sastoji se od 12 projektnih elemenata kojima će se povećati obrazovni kapacitet posjetitelja PP Biokovo razvojem novih edukacijskih programa i sadržaja, povećati atraktivnost prirodne baštine parka i povećanje broja posjetitelja ulaganjem u infrastrukturu i sadržaje. 
Najupečatljiviji i najsloženiji dio projekta Novi Adrion svakako je izgradnja vidikovca u obliku potkove izvan litice sa staklenom plohom za hodanje nazvanog nebeska šetnica - Skywalk. U izgradnju ove neobične građevine i rekonstrukciju postojećeg vidikovca ulaže se približno osam milijuna kuna. Izgradnja Skywalka jedinstven je primjer povećanja atraktivnosti prirodne lokacije zbog svoje “ekstremne komponente”, a što vodi i povećanju broja posjetitelja. Nalazi se u jugozapadnom dijelu Parka prirode Biokovo na 13. km biokovske ceste i neposredno uz info - centar, na visini od 1228 metara nad morem gdje vladaju specifični vremenski uvjeti, zbog kojih je gradnja povremeno bila otežana. Izgradnja platforme vidikovca izvodi se kao rekonstrukcija i dogradnja postojećeg vidikovca uz info-centar Ravna vlaška. 

Rekonstrukcija se odnosi na uređenje i proširenje pješačkog platoa uz biokovsku cestu s geološkim stupom - trodimenzionalan prikaz presjeka stijena koje su formirale područje Biokova od njegovog postanka do danas s geološkom tablicom vremena i opisom starosti i vrsta stijena., te na proširenje postojećeg platoa vidikovca, a dogradnja na izgradnju istaknute platforme u obliku potkove koja „izlazi“ 11 m izvan litice. Pristup platformi je omogućen sa sjeveroistočne strane pomoću dva stubišta koja su smještena s istočne i zapadne strane od info centra, što omogućuje efikasan kružni promet posjetitelja bez stvaranja gužve. Vidikovac ima mogućnost primanja do 50 posjetitelja u isto vrijeme.
Do vidikovca Ravna vlaška i Skywalka posjetitelji dolaze tzv. biokovskom cestom, koja vodi o glavnog ulaza u Park prirode Biokovo, na državnoj cesti D512 (Makarska-Vrgorac) prema najvišem vrhu Svetom Juri. Za posjećivanje Park je službeno otvoren od travnja do studenoga, jer u zimskim mjesecima pristup posjetiteljima iz sigurnosnih razloga nije dopušten, između ostaloga i zbog zimskih uvjeta na cestama.
Do vidikovca Ravna vlaška i Skywalka posjetitelji dolaze tzv. biokovskom cestom, koja vodi o glavnog ulaza u Park prirode Biokovo, na državnoj cesti D512 (Makarska-Vrgorac) prema najvišem vrhu Svetom Juri. Za posjećivanje Park je službeno otvoren od travnja do studenoga, jer u zimskim mjesecima pristup posjetiteljima iz sigurnosnih razloga nije dopušten, između ostaloga i zbog zimskih uvjeta na cestama. 

Radno vrijeme Parka u razdoblju od 01.06-30.09. je od 06:00 do 20:00h. Na ulaznoj rampi plaća se ulaznica u iznosu od 60 kn/7,96 EUR po osobi ukoliko ulaze s automobilom ili motociklom, dok je za pješake bicikliste ulaznica 35 kn/4,64 EUR. Djeca do 7 godina ne plaćaju ulaznicu.
Popust na cijenu ulaznice ostvaruju planinari uz predočenje  planinarske iskaznice tekuće godine, hrvatski branitelji uz predočenje iskaznice i invalidi uz predočenje iskaznice. Ostale detalje možete pronaći na web stranici ustanove.

Interpretacijski centar Veliki Kaštel

Ono što svakako morate posjetiti nađete li se u ovom kraju je utvrda Veliki kaštel ugrađena u same litice Biokova. Nakon obnove i rekonstrukcije unutar utvrde implementiran je edukativni Interpretacijski centar Veliki Kaštel. Opremljen je najsuvremenijom multimedijalnom tehnologijom. Središnje je mjesto interpretacije i prezentacije kulturne i prirodne baštine Kotišine, i to kroz tri teme postava: arheološka, etnološka i prirodna baština. U prostorima Interpretacijskog centra, koji se prostire na više etaža, možete vidjeti arheološke eksponate pronađene na lokalitetu sela Kotišina. Tu su brojne etnološke priče te niz poučnih sadržaja koji predstavljaju način i stil življenja lokalnog stanovništva te sinergiju djelovanja čovjeka i prirode. Kako se u Kotišini nalazi Biokovski botanički vrt Kotišina, tako je zapravo najveći dio Interpretacijskog centra posvećen prirodnoj baštini i bogatoj biljnoj raznolikosti na širem lokalnom području, a osobito baštini Biokovskog botaničkog vrta Kotišina i ostavštini njegovog osnivača fra Jure Radića.

Prilikom posjete Botaničkom vrtu svakako posjetite i Interpretacijski centar Veliki Kaštel koji je smješten u istoimenoj višekatnoj utvrdi koja je povijesna senzacija Podbiokovlja. Utvrda na biokovskim liticama sagrađena je za vrijeme Kandijskog rata kako bi pružila zaklonište za stanovništvo u vrijeme sukoba s Osmanlijama. Danas je njena unutrašnjost pretvorena u pravo moderno čudo koje priča priču ovog predivnog kraja. Interpretacijski centar prostire se na više etaža te predstavlja središnje mjesto interpretacije i prezentacije kulturne te prirodne baštine sela Kotišina.
Moderno opremljeni interaktivni prostor podijeljen je na tri teme postava: arheološka, etnološka i prirodna baština. U centru možete razgledati arheološke eksponate koji su pronađeni na lokalitetu Kotišina pod vodstvom Gradskog muzeja Makarska. Kroz etnološke predmete i priče na zabavan te interaktivan način možete upoznati način i stil življenja lokalnog stanovništva. 

 

 
Ponedjeljak - subota: 08:00 - 13:00
                                           15:00 - 20:00


 Više informacija dostupno na
web stranici

Zaštićene vrste

Tip-extreme

Tip-extreme

Adresa: Zadarska 46b
Kontakt: +385 98 910 5528
e-mail: info@tipextreme.hr
web: www.tipextreme.hr

"Ekstrem" - Alpinističko Speleološki Klub

"Ekstrem" - Alpinističko Speleološki Klub

Kontakt: +385 91 52 74 41

Planinarsko Društvo Biokovo

Planinarsko Društvo Biokovo

Adresa: Dalmatinska 4, pp. 75

Kontakt: +385 21 616 455

 

Budanko Travel

Budanko Travel

Adresa: Ante Starčevića 22
Kontakt: +385 99 827 0185
e-mail: info@budankotravel.com
Web: www.budankotravel.com

Služba spašavanja

Hrvatska Gorska Služba Spašavanja

Hrvatska Gorska Služba Spašavanja

Tel: 112