Galerije i Muzeji

Gradski muzej

Gradski muzej Makarska nalazi se u baroknoj palači Tonoli, podignutoj u drugoj polovini 18. st. na zapadnoj strani gradske obale i luke, upisane u Registar nepokretnih spomenika kulture. Osnovan je 1995. kao prostorni i kadrovski sljedbenik ranijih muzejskih tijela počevši od 1962. (Muzej NOB-a biokovskog područja; Muzej revolucije; Zavičajni muzej Makarskog primorja). Izložbeni i radni prostor muzeja smješten je na prvom katu palače, gdje su eksponati izloženi u vitrinama. Muzejske zbirke omogućile su koncepciju u izradi stalnog fundusa izloženih eksponata. Riječ je o sljedećim cjelinama: zbirke arheologije, etnologije, numizmatike, kulturno-povijesne zbirke, fotografija, razglednica, plakata i karata. Arheološka, kulturno-povijesna i etnološka zbirka omogućuju muzejsku prezentaciju kao uvid u povijesni izgled Makarske i Primorja. Arheološka zbirka je reprezentativna i za prostor Makarskog primorja i Zabiokovlja.

Gradski muzej je poduzeo i niz arheoloških iskopavanja na Makarskom primorju (Brela, Bast, Veliko Brdo, Tučepi, Gradac) od kojih je istraživanje prapovijesnog naselja i kasnoantičke utvrde na Sv. Petru u Makarskoj još u fazi trajanja. Nalazi iz pećine Bubnjavača u Velikom Brdu, starosti do 8000 godina, najreprezentativniji su kao ogled za najstarije ukrašeno posuđe. Vrijedan je i antički, te srednjovjekovni segment arheološke zbirke. Pojedini su predmeti rijetke ili iznimne pojave, kao primjerice nalazi iz Drvenika. Radi se o keramičkoj posudici te ulomku brončanog polukružnog pojasnog privjeska, datiranih iz 7. st., predstavnika komanske kulture romaniziranog etnikuma. Najkarakterističniji nalaz srednjeg vijeka predstavljen je bizantskim križem  relikvijarom iz 12. stoljeća koji je pronađen kod crkve sv. Jurja u Tučepima. Povijesna razdoblja u Makarskom primorju prikazuje i numizmatička zbirka sa 700 primjeraka novca. Kulturno-povijesnu zbirku reprezentativnije predstavljaju slike, portreti makarskih građana iz 19. st., te naročito Gospe s Djetetom Ivana Skvarčine, ulja na drvu iz sredine istog stoljeća.

Etnološka zbirka Gradskog muzeja Makarska glavninom sadrži predmete iz prve polovine 20. st., dok se manji broj izradom i uporabom vezuje za kasnije razdoblje. Predmeti su glavninom izrađeni od drva, ali i tkanine i neplemenitih metala. Predstavljaju dnevno korištene uporabne cjeline ili dijelove cjelina, posude za piće, držanje, kuhanje i pripremanje hrane te pribor za poljodjelstvo ili ribarstvo, izradu proizvoda od tkanine, tkanjem i pletenjem. Reprezentativni su dijelovi starije nošnje i nakit. Gradski muzej Makarska posjeduje bibliotečni fond s više od 7000 jedinica, uključujući prospekte i hemeroteku. Najveći dio, knjige i periodika, dolazi zamjenom za muzejska izdanja, časopis Makarsko primorje, ali i kataloge izložbi Gradskog muzeja. Knjižnica je dostupna javnosti.
 

Radno Vrijeme: 09:00 - 15:00

tel: +385/ 612 302

e-mail: gradski.muzej@makarska.hr

Adresa: Obala kralja Tomislava 17/1

Malakološki muzej

Malakološki muzej Franjevačkog samostana utemeljio je 1963. dr. fra Jure Radić. Atraktivnom postavom morskih puževa i školjkaša Jadrana i cijeloga svijeta danas čini turistički najpoznatiju malakološku kolekciju u Hrvatskoj. Uz bogatu malakološku kolekciju fra Jure Radića, u muzeju se čuva vrijedan herbarij bilja planine Biokovo i manja paleontološka kolekcija. Nastao je sustavnim i samoprijegornim radom teologa i prirodoznanstvenika dr. fra Jure Radića uz podršku i suradnju brojnih ljudi, znanstvenika, muzejskih djelatnika, kolekcionara, a posebno vjernog mu kolege fra Franje Careva, a pod najčešće spominjanim geslom „Od naroda - narodu - za narod“.

Muzej je otvoren za javnost 30. travnja 1963. godine u starom dijelu Franjevačkog samostana koji je zaštićeni spomenik kulture. Iako sadrži više od 3000 primjeraka izloženih školjaka, u tom muzeju se mogu vidjeti, ne samo školjke Jadranskog mora, već i brojne vrste tropskih i suptropskih mora, koje su i najprivlačnijih boja i oblika među svim školjkama.
 

 Radno vrijeme:
Pon-sub: 10:00-19:00 h
Nedjelja: 10:00-13:00 h
Adresa:Franjevački put 1
tel: +385/21 611 256

Muzej riba,rakova i školjki

Rijetko tko od naših turista koji odmara u Makarskoj i uživa u blagodatima mora ne poželi upoznati što sve obitava u dubinama plavoga Jadrana. Najprihvatljiviji način za to je posjet Muzeju riba i rakova „Adriana“ na Lištunu. Uz svjetski poznat Malakološki muzej koji se nalazi pod krovom drevnog Franjevačkog samostana i obiluje brojnim i rijetkim vrstama školjki, u staroj gradskoj jezgri nalazi se zanimljiv Muzej riba i rakova isključivo iz Jadrana,  uglavnom iz makarskog akvatorija. Ovaj muzej na istoj adresi – Fra Filipa Grabovca 3 nalazi se već četrdesetak godina. U njemu je sačuvano više od 250 vrsta riba i rakova, koje su ulovili domaći ribari. Bogatstvo riba i rakova koje je obitavalo u vodama Jadrana najprije je prikupljao, uređivao i izložio oku javnosti Jure Glavičić.

Među 250 izložaka u Muzeju se nalazi i dvometarska jesetra koja je težila 60 kg. Ulovili su je Ivan i Dražen Vela u Podgori 1980. godine. Od tada nitko ovu rijetku ribu, inače stanovnicu Jadrana koja može narasti i do šest metara duljine, nije ulovio! Muzej ima još puno rijetkih kapitalaca poput jagluna, velikih periski, glavatih želvi, modrulja i brojnih vrsta rakova. Bogatstvo života iz Jadranskog mora, te vrijedna kulturna baština Makarske u prizemlju kamene kuće u sjeni muzejskog prostora na Lištunu priča neke stare priče o ovdašnjim ribarima, njihovim sudbinama i dogodovštinama, a nadasve izaziva divljenje.

 


Radno vrijeme:
01.05-01.10. - 09:00-13:00, 18:00-22:00
Adresa: Fra Filipa Grabovca bb, Makarska
tel: +385/ 91 5968 898

Gradska galerija Antun Gojak

Želiš li pogledati zanimljivu izložbu? Galerija Gojak je pravo mjesto za tebe.
Gradska galerija nosi ime poznatog makarskog slikara Antuna Gojaka, a jezgru fundusa galeriji čini donacija njegovih slika i crteža.
Galerija prati događanja u lokalnoj zajednici i aktivno sudjeluje u javnom životu grada Makarske uz stalnu suradnju s kulturnim i ostalim javnim institucijama. Kvalitetan galerijski program dio je kulturne ponude grada. Osim što prikuplja, čuva i prezentira vrijedan umjetnički fundus, Gradska galerija Antun Gojak priređuje brojne povremene izložbe. Od utemeljenja Galerije 1995. godine održano ih je gotovo 300.
 

Gradska galerija Antuna Gojaka će tijekom 2018. godine obilježiti 30. obljetnicu donacije Gojak koja čini okosnicu fundusa Galerije. Donaciju Gojak je gradu Makarskoj 1988. godine darovao Marin Rine Gojak, brat prvog makarskog akademskog slikara Antuna Gojaka (1907. - 1986.). Donaciju Gojak sačinjavaju 132 slike i 201 crtež ovog najznačajnijeg makarskog likovnog umjetnika XX. stoljeća.
 

Radno vrijeme:
(9:00 - 12:00; 18:00 - 20:00)
Adresa:Don Mihovila Pavlinovića 1
tel: +385 21 612 198
e-mail: gradska.galerija.antuna.gojaka@st.t-com.hr

Atelier Srzić

Makarska akademska slikarica Sanja Srzić obožava podmorje; modri, neobični svijet tišine, svjetlosnih efekata, pomaknute estetike pa ono što vidi i zapamti prenosi na platno. Pored podmorja Sanja u tehnikama ulja na platnu i suhog pastela, slika aktove i motive svoga grada – u Makarskoj pred sobom ima idealnu kompoziciju – planina, grad, more!  Ne preostaje vam ništa drugo nego da zavirite u kutke jedne od naših najpoznatijih akademskih slikarica.

 

Adresa: Put Makra 36 A
tel: +385 /91 502 9134
e-mail: srzic.sanja@gmail.com


Atelier Dragičević

Atelier našeg akademskog slikara Igora Dragičevića, profesora i dekana na fakultetu Likovne umjetnosti u Sarajevu. Atelje Dragičević nudi vam veliki izbor ulja na platnu, ulja na drvetu, a njegovo je slikarstvo jedno intimno putovanje o njemu samome.

 

 

 


Adresa:Stjepana Ivičevića 31
tel: +385/21 610 624

New World Lover Art Gallery

Autorica stalnog postava prodajne izložbe i vlasnica galerije je Makaranka s američkom adresom, Marijeta Lozina. Ugodan ambijent svoje kuće, koji je vlastitom zamisli pretvorila u pravu stilski uređenu galeriju, umjetnica je nedavno otvorila Makaranima i turistima.Zanimljiva životna priča svestrane umjetnice od 1997. godine dijeli se na zimsko razdoblje rada u Americi i ljetne mjesece boravka u Makarskoj, što je nije spriječilo u prenošenju ljubavi prema moru na slikarsko platno. 
 

Adresa: Kalalarga 1
tel: +385/ 98 915 2518

 

Atelier Plančić-Vitauš

Odlaskom u mirovinu Marina se aktivirala po slikarskim radionicama u Zagrebu i kaže da ju je krenulo samo tako upravo zbog te volje i entuzijazma. Članica je LUA’09. Likovna udruga Angeliko’09 iz Zagreba osnovana je 2009. i kroz nju je prošlo nekoliko desetaka amatera slikara, većinom treće životne dobi. Ime je ova LU-a dobila po fra Angelicu, talijanskom slikaru rane renesanse, zaštitniku umjetnika, posebice slikara. Od osnivanja, članovi udruge su organizirali mnoge skupne i samostalne izložbe, sudjelovali su u likovnim kolonijama i donacijama humanitarnog karaktera, a sudjeluju i na svim izložbama likovnog amaterizma pod pokroviteljstvom grada Zagreba. 

I gospođa Marina je sudjelovala na nekoliko skupnih izložbi, a za prvu samostalnu priprema se upravo ovdje u Makarskoj. Marinu Plančić-Vitauš ne zanima samo slikarstvo. Pokušava se okušati i u kiparstvu. U ateljeu u Makarskoj je izložen tek jedan rad. Ova iznimna umjetnica obećava da ne misli stati samo na tome. Uz to što je izuzetno talentirana, s velikom voljom se educira i iskušava najteže tehnike. Sretna je što je u Makarskoj imala prigodu naučiti slikati kredom od renomiranog umjetnika Igora Dragičevića. Na njih je kaže posebno ponosna, jer je slikanje kredom vrlo zahtjevno. Inače, u Zagrebu pohađa tri radionice.

 

     Adresa: Kalalarga 36
 e-mail: marinaplancicvitaus@gmail.com
tel: +385 91 232 8362