Aktiviraj pristupačnost

Plaže

Sve plaže područja grada Makarska, pa i čitave Makarske rivijere su šljunčane, ako isključimo stjenovite i betonske površine koje se također koriste za kupanje, dok pješčanih plaža nema.
Dakle, sitno žalo u potpunosti dominira Podbiokovljem, tako i područjem od nekih 10 kilometara obalnog pojasa koje katastarski pripada Makarskoj - od mjesta Krvavica, pa sve do, i uključivo, dijela plaže ispred hotela Jadran u Tučepima, točno kod potoka na navedenoj lokaciji.

Centralna gradska plaža je najduže i najveće područje obuhvaćeno u jednom dijelu i proteže se čitavim naseljenim pojasom zapadnog dijela grada, od gradske luke do zadnjih hotelskih objekata Hotela Rivijera i Romana, dakle dužine oko 2 km. Ta plaža je tipična gradska plaža koja posjeduje sve sadržaje suvremenih europskih destinacija, od ugostiteljskih i smještajnih kapaciteta, do popratnih sadržaja vezanih uz zabavu i aktivnosti, razne korisne servise te je u kupališnom sezonskom vremenu pod stalnim dnevnim nadzorom spasilačke službe. Bogata je prirodnom borovom hladovinom, što je iznimno bitno u vrijeme najtoplijih ljetnih mjeseci, kada je prirodni hlad jedini spas od velikih vrućina na otvorenom. Ova plaža je vrlo pogodna za djecu i obitelji. U visokoj ljetnoj sezoni je iznimno popunjena, a u pred i posezoni je vrlo lako pronaći slobodno mjesto za osobne plažne rekvizite. Jedan dio ove plaže otpada na stjenoviti i betonski dio na poluotoku Sv. Petar, gdje se iza svjetionika, s vanjske strane poluotoka nalazi manje FKK, nudistički dio kupališnih stijena.  

Zapadno od gradske plaže slijedi prvo područje izdvojenih plaža zvano Biloševac, a potom i Cvitačka, koja se nalaze u nenaseljenom području grada. Zadnjih godina je na ova dva predjela otvoreno desetak ugostiteljskih beach barova, tako da je lako doći do osvježenja za vrućih ljetnih mjeseci. Na istom tom području se nalazi i jedna nudistička FKK plaža, a nakon slikovitog rta Cvitačka, u borovoj šumi smješteno je još nekoliko malih plažnih uvalica, koje također koriste nudisti. Čitavo ovo područje je prohodno malim šumskim puteljkom koji vodi sve do Krvavice. Dolaskom u uvalu Ramova, još zapadnije od navedenih priobalnih dijelova, pronaći ćemo jedinu deklariranu plažu za pse. Ovo je područje također bogato borovom šumom i prirodnom hladovinom. Nakon nje, konačno, slijedi zadnji pojas područja grada Makarska, i na desetine malih plažica smještenih između stijena koje također dominantno koriste nudisti, i jedno je od četiri područja Makarske koja su po kategoriji TZ Makarska obilježena kao FKK. Taj pojas od nekih tristo metara je poznat kao Ćurilo i siromašan je vegetacijom, tako da se preporučuje koristiti suncobrane ili šatore za zaštitu od sunca. Nakon njega slijede plaže mjesta Krvavica, iako prva plaža iz pravca Makarske katastarski pripada Makarskoj.

U samom centru, uz stari dio grada i istočni pojas luke nalazi se šljunčana plaža na poluotoku Osejava, dok se jedan dio kupača voli kupati i na samom lukobranu, njegovom čitavom dužinom, iako službeno kupanje u samom unutrašnjem dijelu lukobrana nije preporučljivo. Pored toga, stjenoviti dio koji se proteže istočno od ove plaže i vodi ka jednoj od najpopularnijih plaža grada Makarska, plaži Nugal, također se koristi za kupanje tijekom ljetnih mjeseci.Plaža Nugal je izdvojena i skrivena plaža koju dominantno koriste nudisti i nalazi se 2 km od gradske luke. Do nje se može doći jedino pješice šumskim putem ili brodom. Iznimno je slikovita i to je jedan od razloga njene popularnosti kod turista, posebno u današnje vrijeme vizualnih medija koji dodatno potenciraju posjet. Bogata je borovom šumom i pravi je dragulj plaža Makarske.

Kroz šumu poluotoka Osejava ili s magistralne ceste, još više istočno, moguće je doći do još nekoliko malih plažnih uvala, koje također dominantno koriste nudisti zbog svog udaljenog položaja u odnosu na naseljena mjesta, a to su plažice Solarić i Kraljev Gaj te vrlo popularne FKK stijene u samoj blizini hotela Jadran. Borova hladovina stvara duboki hlad i u ovom čitavom navedenom primorskom pojasu. Završetak plaža koje katastarski pripadaju Makarskoj dolazi s dijelom plaže pored hotela Jadran u Tučepima, točno kod potoka koji izlazi na samu plažu i dijeli Makarsku od Tučepa.   

Ovdje možete pregledati sve plaže: Makarska Beaches.